…och en medalj till för Pihlström den tredje dagen

Även den tredje dagen av SM så blev det en medalj för Hälle och Samuel Pihlström. Det var på 800m, ett lopp som bjöd på dramatik, efter en traditionsenligt långsam öppning så blev det dramatiskt. En formstark Andreas Kramer lägger sig oväntat först i det långsamma loppet, och när rycket kommer bakifrån så får han en väg fram. Segern går oväntat till Turebergs Asgede och med Kramer på andra plats och Hälles Samuel Pihlström på tredje. Hälle hade som tidigare skrivits tre man i finalen och ännu inte 20 år fyllde Jonas Magnusson tog en 7:e plats med 1.50,95. Två hundradelar före Benjamin Åberg. Men det var tajt, det skilde inte mycket mer än en sekund mellan ettan och åttan i loppet! Herrarnas 5000m blev också ett typiskt mästerskapslopp med ett stort, brokigt och bråkigt startfält. Långsam inledning och Pamplonarusning på slutet. Hälles killar hade ett millopp från i fredags i benen och orkade inte på samma sätt som då fajtas om topplatserna; Arvid Örn slutade 10:a med 14,13, Olle kom 11:a med 14,14 och Petter 13;e med 14,23.

Damernas 5000 var SM:s mest populära gren och löptes i två heat. Hälles Liv Dinis kom här i sin debut på sträckan 2:a i B-finalen med tiden 17,15. Avslutningsvis så kan vi tacka våra kollegor i IK Orient för ett väl genomfört SM, arrangerat i lagom bra väder, med välfyllda läktare och flera lokala medaljörer och finalister. Hälle hade totalt 21 aktiva på plats på banan och otaliga fans på läktarna.

SM guld till Samuel Pihlström

När Samuel Pihlström  vann sitt första SM guld på 1500m 2022 i Norrköping så var han en outsider. Två år senare på Rimnersvallen så var han nu favorit, vilket alltid kan vara en börda, men Samuel fixade det galant. Efter en långsam, småknuffig inledning så gick Samuel upp halvvägs och skruvade upp farten på Jakob Ingebrigtsen manér utan att sedan släppa in någon annan löpare. Säkerligen ville inte Samuel riskera knuffar och fall så som det skedde i Rom. Samuels slutvarv var på 53 sekunder och sluttiden skrevs till 3.45,69, bra tid med tanke på den mycket långsamma inledningen.Efter några få timmars vila så var det dags för 800m där han galant vann sista heatet på 1.51,43. Klara för final är även Jonas Magnusson 1.51,82 samt Benjamin Åberg 1.52,46. Alltså tre Hälle-löpare av totalt nio i finalen. Det har säkerligen aldrig hänt förr. I damernas stjärnspäckade 1500m final så blev Ida Kraft 10:a med 4.29,96, bra löpt i sin första senior SM final. Utslagna blev däremot Nelly Elned 800m, 2.13,94, Johan Rogestedt 800m 1.56,50, Anton Andersson höjdhopp 1,85 samt Elina Bergman 200m med 25,23. I de båda senare fallen så var det dock personbästaresultat. .Speciellt med årets SM för Hälles del är även att vi representeras av två para-friidrottare Kim Boström och Sandra Abounakif, varav Sandra även fått med sig en silvermedalj.

SM silver till Arvid Örn

Så var SM på Rimnersvallen äntligen igång med ett för dagen riktigt gynnsamt västkustväder, växlande molnighet och nere på arenan hanterbar vind. Uppe på Rimnersberget i bakgrunden kunde man dock se hur västanvinden rev i ekkronorna. Nere på arenan skyddade dock den nya huvudläktaren väl. På 1500m så var Samuel Pihlström tillbaka efter en tids påtvingad konvalescens åstadkommen av fallolyckan på EM. Nu var han tillbaka med ett lättare stödbandage och gled behändigt igenom försöken på 3,53 utan behöva frigöra alltför mycket adrenalin. Till final på 1500m gick även Ida Kraft med 4.27,13 i en riktig tuff klass. Majken Söderlund Larsson 4.32,18 och Liv Dinis 4.32,58 stod närmast utanför finalen. I Livs fall så var det pers med 6 sekunder trots att hon sprang hela loppet i andra spår. Nils Bredin plockade vidare under dagen en 8:e plats på ett rekordvasst 3000m hinder med 9.13,93. Fredagens Hällelopp var dock herrarnas 10000m, där en stor skara, ofta med maratonlöpare Archibald Casteel i täten arbetade på med 3 min/km fast. På slutet gick det snabbt och inte mindre än fem Hällelöpare var med när tempot höjdes sista kilometern och bäst gick det för en formstark Arvid Öhrn som visserligen fick släppa Samuel Russom sista metrarna men som bärgade ett prestigefyllt silver på perset 29.36,56. På femte plats spurtade Olle Ahlberg in på 29.47,37, på 6:e en smart löpande Sharmarke Ahmed med perset 29.48,30 och på 7:e Petter Svensson 29.52,30. För de bägge senare så var det första gången sub 30. På 16:e plats kom ytterligare en persare Martin Lönnfält med 31.07,85. Lite tyngre gick det då för, Emy Thoren i damernas lopp som slutade med en 7:e plats med 35.35,51.

Hälle vann SM prologen

Uddevalla stadsstafett avgjordes i år i strålande högsommarväder som en SM prolog, en slinga på cirka 1,5km löps i två varv. På första varvet så delar fyra sprinters på varvet, sista varvet tar en ensam löpare. hand om ansvaret. Med tanke på stundande SM tävlingar så var det många sponsortält på torget och vädret bidrog till en hel del publik. Banan är ytterst publikvänlig men halvt livsfarlig för elitlöpare med mängder av 90-kurvor, trottoarkanter och gatsten. Hälles 5-mannalag bestod av i tur och ordning Josef Åberg, Sebastian Sjöholm, Arvid Jogstedt, Tobias Åberg och på långa sträckan Henok Ande. Ett hopplockat kombilag gav oss tuff match fram tills fjärde sträckan där gatustafettsspecialisten Tobias Åberg avgjorde till Hälles fördel. Henok förvaltade sedan ledningen och utökade den.

Hanna snuddade vid klassiskt distriktsrekord

Hanna Strand har besökt orten som blivit ett norskt friidrottscentrum, nämligen Baerum strax sydväst om Oslo. Vid sidan om den förnämliga inomhushallen har nu också byggts en ny utomhusarena dit anrika Tyrvinglekene flyttats. Hälles Hanna Strand var på plats och sololöpte 2000m på nya personbästatiden 6.12,34, endast en sekund ifrån Emelie Olssons distriktsrekord ifrån 2005. Två år äldre Majken Söderlund Larsson styrde istället kosan till Loughborough, en brittisk universitetsstad i Midlands, där hon med 6,46 fick stökat undan kval till U17 EM på 2000m hinder. Tio sekunder ifrån medaljtiden i fjolårets Ungdoms OS, men fjorton sekunder under kvalgränsen. Det var det viktigaste. Till sist så noterar vi ifrån schweiziska Lausanne nya rekord av syskonen Jonsson, denna gång på distansen 1000m. Storasyster, 14 åriga Liv löpte distansen på imponerande 3.06,96 och 12 årige lillebror Philip var inte långt bakom med 3.10,77.

Personbästafest på Stenkullens IP

Lerums tävling med det litterära namnet En midsommarnattsdröm kom verkligen att leva upp till namnet i år., Det var en ljummen, nordiskt ljus sommarkväll med svag, avtagande, medvind på upploppet. Perfekt. På huvudgrenen 5000m hade man samlat ihop tre fulla heat och i A-finalen så blev det riktig euforia av Hällelöparna, personbästa av i stort sett hela gänget. Och sjufaldig seger blev det också! Petter Svensson vann på perstiden 14.32,49, närmast före Anton Gustafsson med tiden 14.45,01 och Martin Lönnfält 15.01,55. Därefter följde Niklas Wiberg 15.19,01, Hjalmar Sandberg 15.28,17, Adam Brandt 15.32,46 och Gustav Josefinsson 15.36,70. På damsidan klippte Emy Thorén till med 16.42,55, pers med hela 20 sekunder och upp på en fjärde plats i den svensk årsstatistiken. Imponerade gjorde även M50 veteranen Erik Framme med 16.46,56. Vi noterar även dubbelseger i B-finalen av Jonathan Jungmalm och Jacob Larsson på tider strax över 16 och en halv. Karin Horkerby noterade i tredje heatet 18,54.

I övrigt så kan vi glädja oss åt 16 åriga Sofie Giseaus vann 400m i årsdebuten på sträckan med fina 59,69, personbästa med nästan 4 sekunder. Liv Dinis vann damernas 1500m på 4.38,16 med offensiv löpning efter en långsam inledning, Patrik Hägg slog klubbrekord på 400m i M50 med 57,16 och Weronica Hägg var tillbaka i stavhoppet med 2,35 i K50 klassen. I slägga vann Angelica Kela K40 på 34,25 och nyss nämnda Weronica K50 med 31,80.

Hällesegrar i Kungälvs stadslopp

Hälle hade som vanligt stark representation på plats när Kungälvs stadslopp gick av stapeln. Ultraspecialisten Anton Gustafsson gjorde en imponerande dubbel. Först vann han 5km distansen på 15,20, närmast före klubbkompisen Tony Hatefnejad 16,13. Sedan var det en halvtimma vila, innan han snörde på sig skorna och gick ut och vann även 10km distansen, här på 31,55. På 3:e plats M45 veteranen Markus Bengtsson med tiden 32,47, femma Gustaf Leonardsson 33,50 och 6:a Oliver Thorsson 34,25. På damsidan gick segern till Karin Horkerby på tiden 40,13.