SM silver till Anton efter stark avslutning

Hälle arrangerade för andra gången SM i trail uppe på Bredfjället med start och mål på friluftsgården Norra Fjället. Inte trodde man att värmen skulle vara största bekymret vid ett arrangemang den 7 september, men veckan innan tävlingen så höll en fuktig 27 gradig värme i ett strypgrepp. Men på tävlingsdagen så sjönk temperaturen tacknämligt ned till 18-20 grader, med lätta skyar över himlen och man kunde känna den annalkande hösten i en krispig nordlig bris. Den gamla gårdens aplar dignade av frukt och rönnarna lyste röda, vilket enligt gammal hävd minskar maskangreppen på äppelträdens frukt. Ett 80-tal löpare stack ut på den fina 18,5km långa slingan, vilken löptes två varv. Tävlingsledare Martin Burrows presenterade som vanligt en väl fungerande tävlingsorganisation och banläggare Henrik Klevljung fick mycket beröm för banan och snitslingen. Den var teknikkrävande, varierad, lagom kuperad och allt genom ett fantastiskt vackert landskap. Tuffaste avsnittet var den sista kilometerns klättring från Skarsjön och upp till målet vid Norra Fjället. Hälles starka trailteam var en smula reducerat, Olle Meijer vann nyligen Ultravasan och avstod SM tävlingen och de tidigare mästarna Julius Strömberg och Patrik Lindegård fick kasta in handduken, i Julius fall innan tävlingen och i Patriks fall efter ett varv. I stället steppade Anton Gustavsson upp. Anton vann långa trailen på Gotland, men det var på en flack bana som passade en ultralöpare. Nu var Anton klart vid sidan om sin comfort zone. Loppet blev en västsvensk uppgörelse mellan Sävedalslöparna Linus Hultegård och Jonathan Fridolfsson samt Anton, där Linus gick loss på första varvet och hade länge en ledning på över 4 minuter, Jonathan hängde med lite för länge och fick plikta runt varvningen där Anton närmade sig för att sedan passera. Mot slutet av loppet så ändrade loppet karaktär, nu var det Linus som tröttnade och i mål var han fullkomligt utpumpad, men han lyckades ändå att bärga segern närmast för Anton på silverplats och Jonathan på bronsplats. Båda dess kapade drygt två minuter på Linus ledning på de sista fem kilometrarna.

Bakom prispallen Både Per Adam Jägerström och på damsidan Karin Horkerby gjorde fina lopp och slutade nia i herr respektive damklassen, dessutom fick de med sig brons respektive silver i den yngsta veteranklassen. En som imponerade stort var 51 årige Erik Framme som gjorde ett välbalanserat lopp och slutade på 14:e plats samt vann M50klassen. Seger i veteranklass blev det även för Amer Nezirovic.