Tolv medaljer på JSM-USM del 1

De svenska junior och ungdomsmästerskapen delas numera upp på de mest märkliga sätt, men det finns allting något man kan vara säker på – ett mästerskap varje år avgörs i den gamla grusgropen i Sollentuna. Tureberg är utan jämförelse Sveriges flitigaste arrangör. Hälle hade en trupp på tio aktiva på plats, och dessa åkte hem med tolv medaljer. Schysst utdelning med andra ord. 20 åriga Liv Dinis kom direkt från familjens sommarvistelse i Portugal och knep en silver på 1500m. Tiden 4.23,37 var personbästa med nästan tio sekunder! På 5000m fick Liv ett ganska otacksamt lopp där hon drog stora delar av loppet för att sedan bli frånsprungen på upploppet. Tiden blev 17.09,32, pers med några sekunder. I F19 så var Ida Kraft framgångsrik, hon tog först en silver på 1500m med 4.30,45. Trots två 1500m lopp i benen så var hon ändå pigg och rask på den avslutande dagens 3000m hon starkt bidrog till en hög och jämn fart där konkurrent efter konkurrent tvingades släppa, till sist även hindersegraren Lowa Brandt, Uppsala. I mål hade Ida som segrarinna 9.40,36, pers med några sekunder. I F19 deltog även 18 åriga Nelly Elned som inledde med en 4:e plats på 400m med 57,78 senare uppföljt med en direktfinal på 800m där hon knep en bronsmedalj på tiden 2.11,80. Till sist på tjejsidan hade Hälle 15 åriga Hanna Strand som värmde upp med ett silver på 800m med tiden 2.11,63. Den stora solouppvisningen kom på söndagen när Hanna i överlägsen stil vann 2000m, men framförallt…hon slog ett av de där ”oslagbara” distriktsrekorden. 2005 vann Tanums Emelie Olsson en överlägsen seger på Världsungdomsspelen med tiden 6,11. Sedan dess har rekordet stått sig. Fram tills nu, för Hannas tid blev 6.10,65.

På pojksidan så hade Hälle sina starkaste kort i den äldsta, alltså M22. Jonas Magnusson krönte en mycket framgångsrik säsong med en ohotad seger på 800m. Både i försök och final så gick det ganska lugnt och allt avgjordes i spurter, något som passar den spurtstarke Jonas väl. Seger på 1.54,95 i ett lopp som startades i ren joggingfart. Sharmarke Ahmed tog två silvermedaljer, och detta med mersmak får man säga. På 1500m noterade han personbästa med 3.47,05 och vann i spurten över Mölndals 3,38 löpare Jonathan Grahn. Men tyvärr så var en viss Yohannes Kiflay från Hässelby ännu snabbare och knep guldet. På 5000m gick loppet i krypfart fram tills de två sista varven, då det verkligen gick undan och detta till stor del tack vare Sharmarke. Två meter innan mål så leder Sharmarke, men då kastar sig Kiflay fullkomligt dödsföraktande och vinner med en hundradel. Jag har aldrig förr sett ett målfoto med en löpare liggande horisontellt, flygande i luften! Hälles Nisse Bredin inlede helgen med silver på 2000m hinder med 5.56,68 närmast efter…ja givetvis Kiflay. Hade det inte varit för honom så hade Hälle haft ytterligare tre guldmedaljer. Nisse var även 5:a på 5000m med persnära 15.08,69. På 1500m P19 så visade Hälles Filip Jonsson prov på den förbättrade snabbhet vi sett i flera tävlingar under säsongen. Silvermedalj med 3.55,64, bara sekunden ifrån personbästa. En 7:e plats i samma klass blev det för Anton Andersson i höjdhopp med 1,83 och Henok Ande tog en 8:e plats på 5000m med 15.53,44 och en 9:e plats på 1500m, där han hade 4.09,47 i försöken. Fortsättning följer nästa helg i Ljungby med 17 och 16 års klasserna.