Majken uttagen till EM i terränglöpning!

Hälles 16-åring Majken Söderlund Larsson har haft ett fint 2023 och landslagsdebuterat på både bana och i terränglöpning. Efter 3:e platsen i F19-klassen på Nordiska Mästerskapen i terräng i Reykjavik för 2 veckor sedan har nu Majken tagits ut till Europamästerskapen i terränglöpning. Mästerskapet avgörs i en gräspark i Bryssel där Majken är uttagen i F19-klassen. Sträckan på EM är 5km och hon också kommer springa i lag tillsammans med bland annat världsstjärnan i triathlon, Tilda Månsson, och silvermedaljören från NM i terräng, Elsa Sundqvist. Majken gör därmed sin fjärde insats för året i blågula kläder. Med i den svenska truppen finns också hennes tränare, Benjamin Åberg, som till vardags även är grengruppsansvarig i U20-landslaget.

Vi önskar dem stort lycka till i Bryssel!

Novembertrail med och utan pannlampa

Nere i nordöstra Skåne så ligger ett svenskt trailcentrum, här arrangeras flera tävlingar, och störst av dem alla är Halloweenloppet Kullamannen med fake spindelnät, liemän och annat skräckgodis utmed banan. Den kortaste banan, 20km, går under  namnet Dödens zon ,namnet kommer ifrån bergsklättring och syftar på den syretunna luften över 8000m över havet. Så högt är inte Kullen men det känns nog så när man skall klättra upp från Mölle hamn.. Det blev Hälleseger på denna bana genom Sebastian Ljungdahl, som har sina rötter i området. Genom en stark avslutning så vann han på 1.29,35. På den 85km långa huvuddistansen så var Hälle representerat av Sandra Lundqvist som slutade 9:a i damklassen med en tid strax över 21 timmar.

En som har genomfört flera bra lopp under den sena delen av säsongen är Julius Strömberg som bland annat plockat segrar på Maerraskallen i hans norska hemtrakter.  Ett 15km långt lopp som startar i Fossum, det finns faktiskt en plats även i Norge med det namnet, och sedan klättrar flera hundra meter upp på berget som översatt till svenska blir, typ, Hästhuvudet. Starten går inte långt ifrån riksfängelset Ila och loppet lär en gång ha startat för personalen på fängelset. Julius klättrade varje fall hem segern på 1.02,19. Julius vann även Sätila trail, i de tuffa skogarna bortom Landvetter. Julius vann då maratondistansen på 3.01,16, tjugo minuter före tvåan. På den dubbla maratondistansen, 85km, blev det en 4:e plats för Simon Österlin La Mont med 9,14 och på ”spintdistansen” 21km så noterades på herrsidan en 3:e plats till Erik Karlsson Landén. Till sist för nattlampslöparna så har det även varit ett race med namnet Skatås mörkaste på distansen 12km där Per Adam Jägerström slutade 4:a med 58,26, platsen före en annan Hällelöpare, Richard Bäckström. På tjejernas korta bana, 7km, kom OCR tjejen Anna Larsson 5:a med 45,40.

Skololympiad med randiga framgångar

Under onsdagskvällen arrangerades traditionsenligt Skololympiaden i Rimnershallen. Tävlingen som ersatt det klassiska Skol-DM lockade inte fullt så stora startfält som tidigare år men det innebar inte att det inte bjöds på fina resultat. För Hälles del imponerade Shelby Ljungberg i Flickor årskurs 5 med segrar på 60m, 800m och i längdhopp med fina resultat. Eira Frändegård knep ett brons i kula i samma åldersklass. Lovisa Qvarfordt tog silver på 60m och Elin Wretborn knep bronset bland 6:e klassarna. På 800m tog Ruth Strand hand om segern efter sololöpning från start till mål. På killsidan vann Sixten Clarholm 60m och längdhopp, kom tvåa i kula och trea på 800m i årskurs 6. Rasmus Wallström vann 800m i överlägsen stil och var nära pallen på både 60m och i längdhoppet. Bland killarna i årskurs 5 var det Philip Kela som utmärkte sig med andraplats i längdhopp och en tredjeplats på 60m. Vi noterar även en bronsplats för Leo Ardeke i kula. Tack till alla funktionärer som ställde upp och hjälpte till med tävlingen!

Resultat löpning

Resultat längdhopp

Resultat kula

Tre medaljer till två Hälletjejer på NM terrängen

Årets NM i terräng gick på den mest exotiska plats man kan komma på den nordiska touren. Vi snackar isländska Reykjavik med vulkaner, gejsrar och världens dyraste priser på McDonalds. Loppet gick som tidigare i, ja…. parkområdet kring nationalstadion. Det är dock en park med sparsamt med buskar och någon klen fjällbjörk. Vädret var behagligt väder för att vara så här års på polcirkeln, någon plusgrad, den ständigt närvarande nordatlantiska vinden som får alla att längta efter att krypa ner i någon av Reykjaviks många termiskt uppvärmda bad. För att vara så pass svårtillgängligt, och dyrt, för de olika deltagarländerna så var det kompletta och starka lag på plats. I F19 klassen så ställde Sverige upp med ett mycket starkt lag där alla tjejerna var underåriga, och yngst av dem alla var Hälles Majken Söderlund Larsson, bara 16 år gammal. Klassen löpte fyra varv runt en lite överlång 1,5km bana, totalt 6,4km. Underlaget var en frusen gräsbana med vissa grusinslag och de första varven höll tätklungan ihop. På sista varvet blev det som väntat fara av och snabbast var danskan Sofia Thögersen. Men Majken stretade på väl. Hon fick även ge sig för två år äldre Elsa Sundqvist men Hälletjejen bärgade bronsmedaljen individuellt med tiden 22,35. I lag blev det guld tillsammans med Elsa och Towa Nilsson. Majken kan summera en fantastisk säsong med EYOF-brons, NM-brons och fem USM-guld. Och då snackar vi bara individuella insatser.

I damklassen hade Hälle en spännande comeback av Lisa Risby, som hamnade mitt i fältet i 9km loppet, alltså sex varv. Lisas placering blev 9:a, placeringen före starka finländskan Johanna Peipponen. Tillsammans med Emilia Lillemo och Johanna Larsson så bärgade Sverige en bronsmedalj i lagtävlingen.

Emy spurtade hem Finalloppet

Tävlingar kommer och går, inte minst när snackar de nyare disciplinerna som trail och OCR. Men några få race är fixstjärnor på arrangemangshimlen. Ett sådant är Finalloppet uppe på anrika Skatås, med sina scoutstugor, vandringsleder och grönpistade skidbackar. Loppet har en snart 60 årig historia. Årets upplaga gick i perfekt löparväder med ett 10-tal plusgrader, lugna vindförhållande och ett så svagt duggregn att det gränsade till dimma. Lützen med andra ord. En dag som gjord för fältslag. En besvärande skada gjorde att Emy Thorén tappade andra halvan av säsongen, men på årets traditionstyngda avslutningstävling  så var hon glädjande tillbaka i skorna igen. Och hon gjorde det väl på den 19km långa banan, där hon spurtade hon hem segern med tiden 1.16,45 före tyska Lemuela Wutz. Herrsidan bjöd på riktigt hög klass och Isak Eriksson fick nöja sig med en 5:e plats trots fina tiden 1.06,42. På 9:e plats kom Dag Blandkjenn med 1.10,42. I veteranklasserna kunde vi även räkna in tre segrar. Katarina Åström vann K50 med tiden 1.27,56. På herrsidan så vann Richard Bäckström M40 (1.07,21) och Erik Framme M50 (1.14,24). På 10km banan så blev det en andraplats för Sarah Edsberger med 41,17, halvminuten före Tilda Knauer som belade fjärde platsen. Lägg till att lillsyrran Agnes plockade hem F16 klassen 5,3km med 21,17.