Linus vann Skogsmaran

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Vid sidan om terräng SM så har det hänt en del annat också. Linus Wiren vann överlägset (24 minuter!) Skogsmaran i Borås på 2.51,48. Som namnet antyder så är det ju ett traillopp snarare än ett vanligt marathonlopp med mjukt underlag och en otrolig massa höjdmeter. Daniel Parheden var 2:a i halvmaratonklassen med 1.28,53. Det har också varit maratonlopp nere i Växjö under något mindre slitsamma former, den flacka banan kring Växjösjön är förmodligen Sveriges snabbaste. Här deltog Hälle med en liten trupp varav Pontus Albertsson kom främst med en 5:e plats med 2:38,46 och Adam Brandt 6:a med 2:42,12.  Det har också varit det årliga topploppet Hytteplan mila i Norge, vilket i år tyvärr krockade med terräng SM. Men Hälle hade några löpare på plats. Emma Stokeland gladde med den fina tiden 36,38. Att det bara räckte till en 40:e plats säger något om elitbredden i Norge. I herrklassen så kom Gustav Josefinsson 122:a på nya milperset 32,58.

Mission completed – Hälle vann samtliga lagguld på terräng SM!

Jag går händelserna i förväg. Ser man till alla poänggivande lopp i SM pokalen, så vinner Hälle i år samtliga lagguldmedaljer. Smaka på den. Så till andra dagen på Grimstafältet, en dag som bjöd på härligt krispigt höstväder med solsken ifrån blå himmel. I första loppet F19 hade Hälle inga deltagare, men där förekom heller ingen lagtävling. I P19 däremot så var det två lag som mönstrades, Hälle och Spårvägens FK från Stockholm. Ingen av klubbarna hade löpare som blandade sig i den individuella tätstriden, men lagfajten blev dess mer rafflande. I Hällelaget ingick Axel Johansson som kom på 8:e plats med tiden 20,02 (6km). På 10:e plats kom Jonas Magnusson och på 17:e plats Vilmer Andersson. Och miraklet av beräknande lagtaktik höll. Samtliga Hällelöpare slog ”sin” Spårvägenkille med bara en placering och säkrade lagguldet.

Foto: Deca Text & Bild 

I damernas 10km lopp så såg det tajt ut med Samrawit utmanad av Sara Christiansson, Anastasia Denisova Thor och Hanna Lindholm, men Hälletjejen visade att hon är queen of the grass-course. Anastasia, som sällan trivs på gräs, steg av efter två varv, Sara tackade för sig ett varv senare och resten blev en defilering för en lätt tassande Samrawit över grästuvorna på Grimstadfältet, I mål noterades hon för 35,00. Bakom henne så blev det en 11:e plats för Moa Enmark och en 12:e till Emy Thorén och ett nytt suveränt lagguld närmast före arrangörsklubben Hässelby. En eloge också till 17 åriga Ida Kraft som säkrade upp lagsegern med att som 4:e Hälletjej komma 25:a med fina 40,18.

Foto: Deca Text & Bild

I sista loppet, det prestigestinna herrarnas 10km så mönstrades ett av de bästa startfälten vi sett i Sverige på länge. Hälles Samuel Tsegay hängde med i en tättrio fram tills en knapp kilometer återstod, då blev Andreas Almgren och Samuel Russom för svåra, men brons blev det för Samuel med tiden 29,33. Det var riktigt imponerande tider med tanke på att loppet gick på tunga gräsbanor. Som ni vet så blev det lagseger även här. Den första sedan hemma SM 2015. Bakom Tsegay så löpte Max Peter Beijmer och Arvid Öhrn riktigt bra. Max Peter kom 6:a på 30,14 och Arvid 7:a med 30,47. Lägg därtill en mycket god insats av Petter Svensson som slutar på 15:e plats i det 70 man starka startfältet.

Miraklet på Grimstafältet – Hälle tar samtliga lagguld på inledningsdagen av terräng-SM

Foto: Deca Text & Bild

 

Återigen så var SM terrängen tillbaka på Grimstafältet i Stockholmsförorten Vällingby. Dämpade höstfärger, gråmulen himmel och publik i eskimåjackor. Det innebär terränglöpning när den är som bäst. Ett 20-tal Hälleaktiva startade första dagen, dock bara två i veteranklasserna. Lite synd med tanke på att vi har många duktiga veteraner. Det blev dock guld i K75 för allsidiga Ulla Littenheim som vann sina 4km på 23,14 samt brons till OCR-esset Tobias Jäger i tuffa M35 klassen. Han noterade 27,37 på 8km distansen. På ungdoms och seniorsidan var Hälle desto flitigare representerade. Nytt för i år var att man löpte gemensamt i alla ungdomsklasserna, med årsvisa prispallar, men gemensamma lagtävlingar. På pojksidan blev det ingen individuell medalj men väl ett lagguld. Individuellt så kom Filip Jonsson 4:a i P16 4km på 12,37, bara en sekund ifrån bronsmedaljen. I P17 klassen slutade Algot Wedberg 5:a med 12,53 och Henok Ande 6:a med 13,01. I lagtävlingen blev det till sist en klar seger före Västerås.

Foto: Deca Text & Bild

I tjejernas lopp så imponerade Majken Söderlund Larsson stort, hon hängde lätt med i tätklungan för att sedan trycka på sista kilometern och vinna loppet på anmärkningsvärt goda 13,55. Endast sex kvinnor i seniorloppet var bättre. Bakom Majken så följde Ida Kraft upp med en 4:e plats i F17 och Philippa Duff kom 11:a i samma klass med 15,06. Och i lagtävlingen blev det en klar guldmedalj, närmast före Mölndals AIK. Att notera är att vårt andralag (Camilla Duff, Agnes Knauer, Ester Strand) slutade på 5:e plats av tio lag! Innan det var dags för seniorloppen så var det dags för ett öppet 4km lopp på SM banan. Här deltog Hälles 13 åriga Hanna Strand och hon imponerade stort med seger i damklassen på tiden 14,20. En tid som givit silver i F15 klassen efter Majken!

Foto: Deca Text & Bild

Så var det dags för seniorerna och först herrarna. Här hade vi kanske inte så högt uppskruvade förväntningar, det var ett tag sedan vi tog medalj i lagtävlingen och guld tog vi senast 2006 då trion Henrik Ahnström, Joel Bodén samt Joakim Johansson vann i Nolhaga slottspark i Alingsås. Men det var ett gäng taggade Hällekillar som stack iväg och de sprang klokt, som ett stall proffscyklister så höll de ihop. Långt fram men utan att ödsla allt för mycket kraft på den tunga gräsbanan. Andreas Almgren vann som väntat men bakom honom så blev det en 5:e plats för Samuel Pihlström 11,24, en 6:e plats Max Peter Bejmer med 11,27 samt en 7:e plats för Arvid Öhrn 11,32. Sammanlagt så gav det 18 placeringspoäng och en klar seger närmast före Hässelby SK. Hälles första manliga lagguld på korta banan på SM sedan 2006. Bakom laget så hade vi även Olle Ahlberg 10:a på 11,38 samt Petter Svensson 22:a med 11,56.

Foto: Deca Text & Bild

Sista racet för dagen var damernas 4km, vilket blev ”the same procedure as last year”, Sävedalens Sara Kristiansson drog och Hälles Samrawit Mengsteab avvaktade tätt där bakom. Så med en kilometer kvar så började Samrawit trycka och i mål uppvisade hon en klar seger med tiden 13,25. Lagmässigt så fyllde Hälle på med Moa Enmark på 7:e plats med 14,01 och på 12:e Emy Thorén med 14,08. Här försvarade Hälle sitt lagguld från ifjol och precis som i herrklassen så var arrangerande Hässelby 2:a.

Fredrik Bakkman vann Sävedalsloppet

Det var ett intensivt tävlande den gångna helgen. Uppe på den fina Tanumsvallen arrangerade Hälle årets sista utomhustävling i löpning på arena, ett 10 000m lopp där duktige veteranen Markus Bengtsson på strax över 33 minuter, närmast före Lysekils Nazir Resai. Utanför Göteborg arrangerades Sävedalsloppet, ett 10km hybridlopp med lite olika underlag. Segern gick till Hälles Fredrik Bakkman med även Jonathan Jungdahl och Ashkan Fivrin på topp 6 listan. I damklassen kom duktiga Hälle-veteranen Katarina Åström 3:a. I Jönköping avgjordes ett av regionens större traillopp, John Bauer Trail Run. Här kom Hälles duktiga OCR par Martin och Sara Bäckström långt fram. Martin slutade på en 5:e plats i den tuffa konkurrensen på en kuperad 18km bana, i damklassen så kom Sara 3:a. I Varberg så avgjordes till sist en halvmara där Annelie Johansson och Maja Svanå försvarade Hälles färger. Annelie kom 2:a med 1:25 och Maja 3:a med 1:29.

Sandra 21:a på Sparthatlon

Ett annat av världens tuffaste ultralopp är Sparthatlon. Enligt legenden så löpte den kände kuriren Feidippides sträckan på en och en halv dag när det begav sig 490 fk. Sträckan är 24,5 mil, inte allt för utmanande ifall man har 36 timmar till förfogande, men då glömmer man den tuffa kuperingen, södra Grekland erbjuder närmast en alpin terräng. Och så givetvis temperaturen, i början av oktober så är det fortfarande 25 grader varmt på dagen. Så stipulationstiden 36h är en utmaning som oftast bara en tredjedel av de startande klarar. Utmed banan finns kontrollstationer och klarar man inte tidskraven så åker man av. En Hälletjej som löpt loppet flera gånger är Sandra Lundqvist, ifjol tvingades hon bryta men i år gick det bättre. Nu nådde hon hjältarnas Sparta på södra Peloponnesos på tiden 34 timmar och 38 minuter , vilket gav en 21:a plats. Sandra har själv Hällerekordet ifrån 2019 på 33:23, bästa placering kom 2015 då Annika Nilrud kom 8:a och ifjol då Petra Hurtig kom på 10:e plats.

Branislav tog silver på Satellite VM Back yard ultra!

Back yard ultra är en av de grymmaste tävlingsformer man kan tänka sig. Man har en sträcka, i detta fall 6,7km som man har en timma på sig att löpa. Det låter ju inte så svårt! Men sedan efter en timma så springer man igen, och så ytterligare en timma ytterligare ett varv. Den vinner som springer flest varv helt enkelt. Förlorar gör man ifall man antingen inte hinner runt på stipulerad tid, eller ifall man helt enkelt ger upp. VM tävlingen skall här ses som ett tämligen inofficiellt sådant i och med att man över hela världen tävlar samma dag men på olika banor. Men Sverige och Norge hade dragit samman sina trupper i ett höstgrått Älvdalen och i den svenska truppen ingick Hälles slitvarg Branislav Pavic, klubbrekordhållare på 24h löpning. Men nu rörde det sig om en längre tid, Bransilav kom här totaltvåa på hela 56 varv, bara varvet efter segraren Torbjörn Gyllenbring men långt före bäste norrman. Man kan välja två strategier i Backyard, man kan springa snabbt och få lång vila, eller man kan springa långsamt och ha kortare vila. Branislav valde sin vanliga taktik, lugnt metodiskt, kort vila men inga ras, hela tiden i balans. Här gäller det att i drygt två dygn kunna hålla uppe energinivån, ha en fungerande mage, inte dra på sig mjölksyra, eller överbelastningar. Halva loppet går i pannlampa och på slutet var det bara två löpare ute på banan. Totalt tillryggalade Branislav 375 km, vilket är nästan avståndet mellan Göteborg och Stockholm fågelvägen.