Lilla Lidingöloppet fullbordade Lidingöhelgen på söndagen och precis som ifjol så imponerade Hälles 13 åriga Hanna Strand stort då hon vann sin åldersklass 3km lopp på nya rekordtiden 10,18. Det var en pressning med hela 22 sekunder av det gamla rekordet. Precis som Samuel Tsegay så gick Hanna upp direkt och avgjorde loppet, varefter hon elegant och kontrollerat bevakade ledningen in i mål. I P13 klassen kom vidare Victor Jernberg in på en 10:e plats med 10,52 och i P14 så slutade Alvin Mether på en 18:e plats med tiden 23:18. I hans fall var sträckan dock 6km. Hannas yngre systrar Ruth och Lydia deltog också, Ruth slutade på en 10:e plats i F11.
månadsarkiv: september 2022
Nya fina VM placeringar i OCR
Dag två av VM i OCR inleddes för Sara och Martin klockan 8 lokal tid. 15km, 40 hinder och över 1000 höjdmeter avverkades i en från start näst intill frostig luft men som värmdes upp i takt med solens strålar. Sara kämpade under större delen av loppet med gårdagens världsmästare på 3km från Danmark, samt ytterligare en danska, om 4:e-platsen. Hon släppte en lucka till dem båda mot slutet i en tuff utförslöpning. Som vanligt lyckades dock Sara kämpa sig tillbaka och tog sig förbi den ena danskan på det näst sista hindret och knep ännu en oerhört imponerande och stark femteplats bakom amerikanskor och kanadensare som hade fördel av hemmaplan och vana vid terrängen. Martin stod för sin kanske bästa prestation hittills i sin karriär han med och slet till sig en sjundeplats där även han fick se sig besegrad av amerikaner och kanadensare men tog en meriterande skalp då han besegrade sommarens Europamästare från Holland Jesse De Heer. Martin och Sara hälsar att de är oerhört nöjda med sina prestationer och att det känns häftigt att nu kunna mäta sig med världens allra bästa (flera av dem professionella). De tar med sig massvis av lärdomar och lägger nu upp planer för nästa års olika mästerskap.
Petra 3:a på Mors 100
Ett av Nordeuropas mest prestigefyllda ultralopp är Mors 100, vilket upplysningsvis innebär löpning 100 miles, alltså drygt 16 mil! Loppet går som namnet anger på den danska ön Mors, belägen i Limfjorden. Vi talar då om det sund som avskiljer Nordjylland ifrån övriga Danmark. Hälles representant på plats var Petra Hurtig som tog sig an upp-giften för första gången, vilket alltid är en utmaning. Ön är småkuperad, efter en stund löper man tämligen ensam, efter ett tag löper man med pannlampa i mörkret. I mål kom Petra in på 18:43,54, vilket gav en tredje plats i tävlingen. Fram till Annika Nilruds klubbästa på sträckan ifrån 2015 på så var dock avståndet en bra bit. När Annika detta år sprang på 15,47 så var det även nordiskt rekord
Angelica vann VSM kastfemkamp
Årets sista arena SM var som oftast VSM i kastfemkamp, vilken i år avgjordes i Huddinge. Hälle representerades av allsidiga Angelica Kela som vann K40 klassen på totalpoängen 2508. Hon inledde starkt med 31,08 i slägga, vilket gav henne ett försprång under hela mångkampen. Hennes övriga serie var 8,37 i kula, 29,30 i diskus, 15,28 i spjut samt 10,39 i viktkastning.
Linus och Fredrik dubbelvann Skogsmaran
Hindåsloppet var länge en skogsklassiker på Västkusten, 35km på skogsstigar, över spångar och genom den tuffa Delsjöterrängen. Sedan tog det slut, men så har loppet återuppstått i den nya trailvågen under namnet Skogsmaran, och nu är långa banan just en maraton alltså 42,2km. Loppet startar på Skatås och målet är i Göteborgarnas gamla vintersportort Hindås på 152 möh, där skidhotell och hoppbackar fortfarande finns kvar. Från Skatås bar det uppför, men dessutom genom samma tuffa terräng där årets ultratrail SM genomfördes. Givetvis så hade Hälle ett starkt lag på plats, och segern gick till Linus Wiren som här gjorde sitt första lopp efter VM succén på 100km. Nu vann han på utmärkta 2.41,32. Han var sex minuter före klubbkamraten Fredrik Bakkman som i sin tur var hela halvtimman före trean i loppet. Hälle följde sedan upp med Jonathan Mayer på 5:e och Ashkan Fivrin på 8:e. På den kortare 21km banan kom Alfred Lindberg 3:a med 1.35,15.
Tsegay vann Lidingöloppet !
Årets Lidingölopp gick på torra fina banor, vilket det nästan alltid gör nu för tiden. Annat var det förr när löparna såg ut som enduroåkare när de kom i mål. Konkurrensmässigt var det kanske ett lite tunnare race i år, mycket beroende på att Köpenhamns halvmara gick helgen innan, men ett fint lopp blev det ändå. Hälles Samuel Tsegay har gjort två försök förut på ”ön” men nu var det dags för första segern. Danske Abdi Ulad blev som väntat Samuels tuffaste utmanare, men Hällelöparen var på hugget och tog tidigt initiativet i loppet och höll sig mestadels på siktavstånd ifrån dansken. I mål vann Samuel på goda 1:38,00, knappa minuten ifrån Musses klubbrekord på sträckan ifrån 2008. Bakom Samuel så laglöpte övriga Hällelöpare klokt och säkrade en ny, i år mycket överlägsen, seger i lagtävlingen. Arvid Örn gjorde sitt klart starkaste långlopp i karriären när han slutade 8:a i loppet med tiden 1:42,46. Han går därmed in på en sjätte plats på Hälles all-time high lista. Tredje Hällelöpare blev en mycket bra springande Petter Svensson som hamnade på 12::e plats med 1:44,14, på 14:e plats kom sedan Olle Ahlberg med tiden 1:46,55. Laget fullbordades med alltid pålitlige Anders Grahl som med 1:46,55 så när prickar sitt gamla personliga rekord.
Seger individuellt i herrklassen, seger i lagtävlingen och så när blev det även seger i damklassen där Samrawit Mengsteab länge hängde med kenyanskan Sylvia Medugo. På slutet så fick Samrawit, som var den enda i Hällegänget som dubblerade med halvmaran i Köpenhamn, ge sig och gick i mål som 2:a med fina tiden 1:55,22. Ett mycket bra lopp gjorde även Annelie Johansson som slutade 11:a med tiden 2:05,47. På morgonen innan huvudloppet så hade Linus Agervik Kristiansson blivit god fyra i en högklassig M22 tävling 15km på tiden 49,15, mindre än minuten efter segraren Yohannes Kiflay. I P17 10km noterade Henok Ande en god femte plats med 35:56. I F17 gjorde också Alva Björk en fin Hälledebut med att bli också hon 5:a med tiden 40,36.
Nu är grundträningen igång
På lördagen kickades grundträningen i gång på allvar med ett backpass i legendariska ”Allen”, den progressivt stigande backen som går nere ifrån centrala Ljungskile och upp till folkhögskolan. Progressivt stigande innebär att backen blir brantare och brantare ju längre man springer. Det var ett 30 tal aktiva på plats, vilka körde lite olika långt beroende på greninriktning. Den här backen har generationer av Hälleaktiva drillats i, den är bra då man springer på en bilfri gång och cykelbana. Efter passet så bjöd klubben på pizza nere i Ljungskilegården.