Tobias Jäger vann Stockholm Toughest

OCR cirkusen rullar på, nu senast med Stockholm Toughest. Tävlingarna gick i Tullinge i samma terräng som NM i terräng ifjol. Banan var 8 km i kuperad trail med 35 hinder. Efter den sedvanliga tjurrusningen från start var det den löpstarke Joakim Träskelin från Finland som satte tempot och låg och drog och Hälles representant Tobias Jäger försökte hålla hans rygg. Efter ca. 2 km kom ett intensivt hinderområde där Tobias kunde gå om och skapa en lucka. De kommande kilometrarna lyckades han utöka sin ledning och kände att han hade bra kontroll över loppet. Men efter att ha tabbat sig lite på ett par hinder och kört fast ordentligt i lerhindret ”mud land”, så var ledningen som bortblåst och det blev en kamp om valörer den sista kilometern in mot mål tillsammans med Joakim och Jens Edberg från Mölndal OCR. Med 100m och tre hinder kvar låg Tobias och jagade Joakim i kamp om förstaplatsen. På näst sista hindret kunde han så gå om och det blev en spurtstrid över det sista hindret, rampen, där Hällelöparen så kunde korsa mållinjen någon tiondel före och säkra en förstaplats. Jens tog sig i mål som tredje man kort därefter. Det här var Hälles femte tunga herrseger på den svenska OCR-touren i år. De övriga har tagits av Martin Bäckström som denna helg var på EM i Italien.

Olle och Samuel imponerade stort på Sollentuna GP

Foto: Deca Text & Bild

Årets första GP tävling avgjordes på Sollentuna GP vars skyddande, branta omgivande sluttningar skyddade löparna delvis ifrån den annars ganska hårda vinden. Hälle representerades av ett halvdussin löpare som gjorde väl ifrån sig, På 800m så gjorde Benjamin Åberg en skaplig dag på jobbet med att toucha sitt årsbästa och bli 3:a i B-finalen med 1.52,24. På 1500m så glänste åter igen Samuel Pihström genom att för andra gången i år gå under 3,40 på 1500m, denna gång 3.39,80. I år gäller det ju att visa upp en serie av goda lopp för att så småningom kvala till EM. Nu har Samuel tre lopp inom några tiondelar ifrån 3,40. Inte illa av en kille vars friidrottskarriär startade för två år sedan. På 1500m kunde vi även se hur 18 årige Jonas Magnusson persade med 4.01,31 trots knapp styrfart de sista metrarna. Med 100m kvar så Jonas på väg mot en tid runt 3,55, men då slog mjölksyraklubban till. Men det kommer, Jonas har i år även krossat sitt pers på 800m.

Foto: Deca Text & Bild

16 årige Filip Jonsson noterade också ett nytt fint personbästa med tiden 4.10,71 när han gick in på en 3:e plats i D-finalen. Kvällens allra största clou ur Hälle perspektiv blev kanske Olle Ahlbergs 15 sekunders sänkning av sitt 5000m pers 13.48,04 . Det för upp honom till 6:e plats på Hälles supertuffa all-time statistik på distansen. Han passerade Samuel Tsegay och har nu närmast framför sig Paul Koech. Det är ganska meriterade gubbar som Olle umgås med nu.

Nya distriktsbästa av snabba Hälletjejer

Foto: Deca Text & Bild

Arenasäsongen är inne i en intensiv fas med tävlingar över hela landet. Två som starkt utmärkte sig på ungdomssidan den gångna veckan är 15 åriga Majken Söderlund-Larsson som i Göteborg löpte 800m på distriktsbästatiden 2.11,30. En tid som formellt inte är godkänd då den av obegripliga skäl gick i ett mixat lopp med herrar. Men säsongen har nyss börjat så det ges många fler möjligheter att även formellt slå rekordet. Ett år äldre Nelly Elned pressade i ett blåsigt Sollentuna sitt 400m pers en nog så viktig tiondel till 57,22, vilket också innebar ett nytt distriktsrekord F16 i det nya Västsvenska friidrottsförbundet.

Sara först i mål på EM …men utan band

OCR EM genomfördes i italienska Val di Fiemme, En plats vi kanske främst kopplar till två episka VM 5-milar. Dels Torgny Mogrens guld 1991, dels Johan Olsson formidabla sololopp 2013.  Den italienska skidorten bjöd nu sommartid på rejält tuffa OCR banor där både supertuffa hinder och höjden över havet spelade in. För Hälles deltagare Martin Bäckström och Sara Forsström så inleddes det med den korta banan (knappt 3 km) på fredagen. De gick båda ut hårt och ledde sina startgrupper en bit in i loppet för att sedan mötas av väggen av alla grepp- och klätterhinder som genomsyrar loppen i södra Europa. De gick sannolikt ut för hårt och fick mjölksyra upp över öronen vilket gjorde att de tyvärr inte kunde klara hindren och blev av med armbanden som markerar om man klarat hinder eller ej. Erfarenheten denna dag gjorde att de kände sig  osäkra inför 16,6 km på lördagen som skulle komma att innehålla många flera grepp- och klätterhinder än det inledande loppet plus 730 höjdmeter upp till 1500 meters höjd som skulle tas direkt efter starten på de inledande 4 kilometerna. De bestämde sig båda att starta lugnt och kontrollerat då de visste att loppet skulle ta mellan 1,5 till drygt 2 timmar i stark hetta. För Martin gick det riktigt bra uppför och han fullföljde sin plan att ligga med i topp 10 uppför utan att gå för hårt för att sedan släppa på utför ned för berget. Väl nere från berget vid 10km så slog krampen till för Martin i båda benen. Sannolikt bristen av långvarig utförslöpningsträning i kombination med värme och höjd tog ut sin rätt. Sista 6 kilometerna blev därför istället en kamp för att ens ta sig i mål. Fullständigt utpumpad staplade till slut Martin i mål i sitt första EM på en 43 plats av knappt 100 startande.. För Sara funkade planen bättre. Hon låg i tättrion uppför och fann sig vid 13 km på en andra plats och därmed på medaljplats i sitt första EM. Tagen av stundens allvar och viss orutin missade Sara på två hinder in mot eventområdet och blev tyvärr av med samtliga sina band och miste chansen att ta en pallplats. Sara kämpade dock vidare och sprang riktigt fint resten av loppet och var första dam i mål men då alltså utan sitt armband kvar. Hennes lopp ger mycket stora förhoppningar inför framtiden nu med mer rutin från OCR-lopp på internationell mark med annorlunda än hinder och banor än i Skandinavien.